Michal Klouček

Michal Klouček je mimořádně nadaným a všestranným studentem, který se snaží využívat svůj potenciál naplno. Letos v červnu dokončil 3. ročník Hořického gymnázia. Každoročně je oceněn zlatým kreditem a pochvalou ředitelky školy za svoji školní i mimoškolní práci. Intenzivně se věnuje studiu matematiky, ve které má každoročně rozsáhlé úspěchy na krajské úrovni. Účastní se pravidelně Logické olympiády (pořádané Mensou), Matematického klokana (pořádaného Jednotou českých matematiků a fyziků), Matematické olympiády (pořádané Mensou) i mezinárodní týmové soutěže PIšQworky – v roli pomocného trenéra týmů a poslední rok i hráče. V roce 2022 obsadil v Matematické olympiádě 3. místo v kraji, v roce 2023 1. místo, vloni byl opět účastníkem krajského kola. Protože jeho znalosti přesahují rozsah učiva ŠVP daného ročníku, každoročně pravidelně působí jako jeden z hlavních lektorů na víkendových kurzech k přijímacím zkouškám pro 9. ročníky ZŠ, lektoruje ve své třídě a v nižších ročnících na výjezdních akcích HG (v Čj i v Aj), ale i ve čtvrtém ročníku v semináři. Vede jako lektor po dva roky jednodenní akci pro 5. ročníky ZŠ – Nejkrásnější číslo na světě, kde se věnuje hravému bádání použití Ludolfova čísla. Letos se svojí třídou pořádal jednodenní akci –Zdravotnický kurz – pro 7. ročníky ZŠ. Každoročně se také jako lektor podílí na jednodenní akci –
Jazykové koutky pro 8.-9. ročníky ZŠ v Hořicích – kde motivuje žáky i k matematice a logickému myšlení v AJ jazyce. Vše má perfektně zvládnuté po stránce odborné i didaktické. Dále se Michal intenzivně věnuje rychlostnímu skládání Rubikovy kostky a soutěží v tzv. speedcubingu. Snaží se překonávat své vlastní limity. V roce 2024 shrnul své dosavadní snažení do ročníkové práce Rubikova kostka, kde osvětlil principy skládání a sám navrhl matematický algoritmus pro vyřešení, který poté ověřil a porovnal se známými metodami. S touto prací soutěžil v SOČ – přehlídkách středoškolské odborné činnosti, kde vyhrál ve své kategorii okresní i krajské kolo a v červnu 2024 uhájil 3. místo v kole republikovém.
Navíc tento skromný student ve volném čase vaří a peče, věnuje se pletení košíků a je velice všestranný pro praktický život. Nikdy neodmítne komukoliv pomoc, je dobrosrdečný, poctivý, pečlivý a velice zodpovědný.

My učitelé HG máme tu čest být průvodci na jeho studijní cestě.

Magda Vaníčková, třídní