Popis účasti na republikovém kole SOČ v Pardubicích 2024

Již 46 let se každým rokem pořádá soutěž Středoškolská odborná činnost, známá jako SOČ. Studenti z celé republiky píší odborné práce, které přihlašují do jednoho z osmnácti oborů. Své úspěšné práce pak obhajují ve své škole, okrese, kraji, a nakonec i na celostátní přehlídce. Letošní republikové kolo se odehrávalo v Pardubicích na UPCE a SPŠE a VOŠ.
Se svou prací jsem se na přehlídku tohoto roku dostal i já a za téma jsem si zvolil Rubikovu kostku, kterou jsem matematicky popsal jako grupu. Pomocí sepsaných principů jsem následně vymyslel novou metodu, určenou pro její rychlé skládání. Právě skládání Rubikovy kostky nejen na rychlost se věnuji již šest let, tato disciplína se nazývá speedcubing. Metodu, kterou jsem vytvořil, neřadím mezi nejlepší na světě, ale dopadla lépe, než jsem čekal. Nazval jsem ji RPS, jako R pieces separated. (Pokud jste náhodou také nadšenec do kostek, pak snad porozumíte následujícímu NBRS zápisu: RPS = dl – DFL > E[0(z)] > R{R}[0(x)] > R[P] > [P])
Svou práci jsem během pěti minut prezentoval pěti porotcům a ostatním soutěžícím. Dalších patnáct minut jsem odpovídal na dotazy, jeden i v angličtině. Porotci si tak ověřovali kvalitu práce a schopnost studentů obstát i v zahraničí.
Mimo obhajoby měli všichni soutěžící zajištěnou stravu, ubytování a volitelné doprovodné programy.
Poslední den přehlídky byl věnovaný vyhlášení výsledků. Moje práce se v oboru matematika a statistika umístila na třetím místě z jedenácti. Obdržel jsem také nominaci na zahraniční soutěž a mnoho cen ze škol ČVUT FJFI, PřF MU, MU SU a cenu The Kellner Family Foundation.
Se svojí prací jsem velmi spokojen. Po jejím odevzdání jsem započal vývoj programu na trénink skládání kostek poslepu. V budoucnu se také hodlám účastnit dalších soutěží ve skládání.

Michal Klouček, 3.A